Skip to main content

Aktuelt

Corner 2025 på Gammelgaard i Herlev

Corners medlemmer og gæster er inviteret til at vise malerier, tegninger, grafik, skulpturer og installationer i såvel parken som i udstillingsbygningerne.

Åbningstalen kl.16 holdes af forfatteren Søren Ulrik Thomsen, og kunstneren Jesper Aabille viser sin performance kl.16 cirka.

Åbningsdato 31. maj kl. 15-17. Udstillingen varer til 29. Juni.
Åbent tirsdage til og med søndage kl. 12-17.

Adresse: Gl. Klausdalsbrovej 436, 2730 Herlev.
www.corner.dk og www.gammelgaard.dk

Kunst i Saltum: Saltum Stien og Egnssamlingen Saltum i fællesevent

Grundlovsdag, torsdag den 5. juni, arrangeres en kunstvandring til mine udsmykninger rundt om i Saltum.

Turen er ca. 3 kilometer og går fra Egnssamlingen rundt i byen.

Der afsluttes med oplæg ved Egnssamlingens leder Peter Damgaard ved udstillingen i Egnssamlingen, og med kaffe og museumskringle.

Tilmelding på www.saltumstien.dk med Nemtilmeld.


Vinterudstillingen i Kunstbygningen i Vrå-Engelundsamlingen

Vinterudstillingen i Kunstbygningen i Vrå-Engelundsamlingen viser et udvalg af værker fra samlingen.

Min tegning "Vinternat" er med og viser oplevelsen af det vældige himmelrum mod vest, set fra Saltum morænebakke.

På udstillingen kan også ses værker af:

  • Gerda Thune Andersen
  • Poul Anker Bech
  • Anders Kirkegaard
  • Karin Birgitte Lund
  • Claus Ørntoft
  • m.fl.

Udstillingen kan ses til sidst i marts 2025.

Åbningstider og andre oplysninger kan læses på: www.kunstbygningenvraa.dk


Om tegninger

I mine tegninger er udgangspunktet dét, jeg altid som kunstner har arbejdet med: det plastiske rum – rummet uden om og inden i mine skulpturer fra 1975-2005 – og siden dengang: rummet fortolket todimensionelt, på papiret, med blyanterne. Rummet fastlagt med tegnede toner som afstandsmålere… tæt ved, fjernere ud i kosmos.

Det er en udvikling, som tager tid: måneder, år. Processen fortsætter ens liv igennem. 

”Selvportræt” fra 2019 satte for alvor gang i processen – og landskabstegninger fra mit hjem i Saltum tog form med fornyet øje på det rumlige med færre genkendelige detaljer. 
Det blev siden med tegningen ”Vrå – set fra Børglum Bakke”, at det gik op for mig, hvor vigtigt det er med at finde frem til og kun arbejde med det essentielle i ens egne synsoplevelser.

Vendsyssel giver med sine flade landskaber så store oplevelser af uendeligt rum. Vrå-tegningen blev springbrædt for de nyeste tegninger. 

”Krigsmorgen” blev til efter Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022. Den visuelle igangsættelse var oplevelsen en nat af himlen mod vest fra Saltum, efter at jeg egentlig tænkte, at nu kan jeg ikke tegne mere. Krig ødelægger alt. Men i nattehimlens mørke fremkom et dæmpet lys i horisonten, meget smukt, og stimulerende til at tegne. Det var som et spinkelt håb.

”Sjælens seismograf” – det er et udtryk, som komponisten Per Nørgaard står bag, og det stemmer så fuldkomment overens med den store tegning, som jeg har arbejdet på senest.

Det er det indre kosmos: en uendelighed – og det ydre: en uendelighed. Det er i det sprog, at kunsten taler, billedkunsten, digtekunsten og musikken m.m. Et personligt evighedssprog.

Lene Rasmussen, billedkunstner, marts 2025


Aktuelt Tegnearbejde

Tegningen af denne plante viser arbejdet med rummet uden om og mellem plantevækstens udbredelse. De forskellige sort/hvide toner betegner placeringer i rummet.

Tegningen er skabt i et overgangsfelt til det yderste arbejde med et imaginært rum.

Egnssamlingen i Saltum

Egnssamlingen i Saltum, Lokalhistorisk Arkiv og Museum for Jammerbugt Kommune i Vendsyssel viser genskabelsen af mit billedhuggerværksted som permanent udstilling i den lysfyldte udstillingssal.

www.arkiv.dk kan interesserede gå ind på billedhugger Lene Rasmussen og finde fotografier og tekster om et arbejdsomt og rigt liv som kunstner i Saltum.


"Lene Rasmussens værksted" på Egnssamlingen i Saltum

7. Oktober 2023 åbnede udstillingen "Lene Rasmussens værksted" på Egnssamlingen i Saltum, lokalhistorisk Arkiv og Museum. Egnssamlingen har genskabt mit gamle billedhuggerværksted, som lå på Agertoften 4 i Saltum. På professionel vis er overflyttet og opbygget mit værksted, så det fremstår, som om jeg lige havde forladt det: værktøjet ligger klar på arbejdsbordet, og skitser til skulpturer står side om side med studier og portrætter af mennesker og dyr. På udstillingen kan ses en film med optagelser af bearbejdning af en granitblok i flere stadier. Udstillingen er lagt pædagogisk an og meget smukt sat op. Den indgår i den store fine samling af tableauer med værksteder, skolestue og apotek fra egnen, som kan beses på Egnssamlingen.

Egnssamlingens hjemmeside  P1 LYD KULTUREN "Mejslet i egnsminderne"


Corner har 90-års jubilæum

18. marts - 18.april 2022: Kunstnersammenslutningen Corner har 90-års jubilæum og udstiller på Sophienholm ved København. Jeg deltager med 3 tegnede værker, blandt andet "Vrå, Vendsyssel".

I tegningerne arbejder jeg med det plastiske rum og det tidsmæssige aspekt, udtrykt med blyant på papir. Læs mere på www.corner.dk


Platform BUNKER

Platform BUNKER er et nyt udstillingssted for inviterede kunstnere i en bunker fra 2. verdenskrig, placeret i et gårdanlæg på Frederiksberg. 

Jeg har skabt den stedsspecifikke installation "Museum objectorum depositarum postea fortasse utilium" = "Museum for henlagte objekter til eventuel mulig anvendelse". 

Under hensyntagen til eventuelle Corona restriktioner åbner udstillingen den 20.-22. Maj 2021. 

Udstillingsstedet er støttet af Statens Kunstfond. Kuratorer er billedkunstnerne Lise Seier Petersen og


Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring

Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring viser til den 31. oktober 2020 en fokusudstilling med mine værker fra museets samling. Det er tegninger, grafik og skulpturer, herunder "Gotlandsk moderfår", støbt i bronze.

Man kan læse en fin tekst om udstillingen og om åbningstider m.m. på www.vkm.dk 

Vrå Udstillingen åbner den 1. august 2020. Her udstiller jeg 3 store tegninger. Den traditionsrige udstilling vises i Kunstbygningen i Vrå, og på www.kunstbygningenvraa.dk findes oplysninger om åbningstider m.m.


Vrå-Udstillingen 2019 åbner med fernisering lørdag den 27. juli kl. 14. Herefter er der åbent hver dag til søndag den 25. august, alle dage fra kl. 11-17.

Vrå-Udstillingen blev som velkendt startet med en ophængning af malerier i 1942 af maleren Svend Engelund. Han samlede siden kunstnere fra nær og fjern til årlige udstillinger, og i dag er Vrå-Udstillingen én af landets store kunstnersammenslutninger. Som noget særligt er også arkitekter medlemmer.

2019-ophængningen rummer velkendte medlemmer og så gæsteudstillere som Anders Bonnesen, Bruno Kjær og Niels Fabæk, Kunstnerkollektivet Vontrapp Forladte Facader og Charlotte Skibsted m.fl.

Jeg deltager med tre større tegninger, blyant på papir.

Corner 2019 på Sophienholm åbner med fernisering lørdag den 19. januar 2019 kl. 11-17. I år deltager jeg med 7 tegninger, blyant på papir. De er ikke fra det samme år: jeg har valgt at vise, at der måske er en sammenhæng mellem forskelligartede livssituationer og formen i min måde at gribe tegningen an på. De tidligste selvportrætter er fra tiden på Kunstakademiets billedhuggerskole, hos professor Erling Frederiksen. Det seneste selvportræt er fra sommeren 2018.

På Corner udstiller adskillige kunstnere, ældre såvel som yngre, og med forskelligartet billedkunstnerisk udtryk. Der er engelske kunstnere med, Celia Paul og Cathie Pilkington - og kinesiske, både gæster og Cornermedlemmet Tong Wang. Og så udstiller den franske maler Daniel Enkaoua.

Læs mere om mine tanker om min ophængning i år i Corner kataloget eller på hjemmesiden her, under Tekst af Lene Rasmussen. Og læs mere om Corner på Corner.dk og på Sophienholm.dk

24. december 2018:
Kunstnernes Statsunderstøttede Croquisskole eksisterede fra 1918 til 1994. Kvindelige Kunstneres Samfunds arkiv viser i anledning af 100 året for stiftelsen ny viden om skolen og personkredsen om den. Arkivudvalget, som består af billedkunstnerne Pylle Søndergaard, Eva Nedergaard og mig, har indsamlet fondsmidler fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, BKFO og 15. juni Fonden til digitalisering af Croquisskolens arkivalier, og til formidling i form af to netartikler. De er skrevet af kunsthistorikerne og forskerne Hanne Abildgaard og Sofie Olesdatter Bastiansen, og de kan læses på Kvindelige Kunstneres Samfunds hjemmeside kks-kunst.dk/arkivet.

Syv kunstnerorganisationer gik dengang sammen om en henvendelse til Undervisningsministeriet - og fra 1919 kom Croquisskolen på Finansloven. Som en gestus for den store indsats, Kvindelige Kunstneres Samfund havde gjort med at samle kunstnerorganisationerne m.m, blev det besluttet, at lederen af Croquisskolen altid skulle være en kvinde, medlem af KKS.

Det er to fremragende artikler, Hanne Abildgaard og Sofie Olesdatter Bastiansen har skrevet om et vigtigt stykke dansk kultur- og kunsthistorie, som næsten er glemt.

7. oktober 2018:
Corner 2019 åbner med fernisering på Sophienholm lørdag den 19. januar 2019. Men allerede nu er arbejdsfortegnelsen og fotografier afsendt til brug ved katalogfremstilling. Således er forberedelserne til en udstilling mange, ud over selve arbejdet med værkerne. Hold øje med Corners hjemmeside www.corner.dk 

27. juli 2018:
Sommerudstillingen i Skagen Kunsthal 2018, som maleren og grafikeren Gorm Spaabæk står bag, rummer værker af fx Thorvald Bindesbøll, Anton Laier, Vibeke Mencke Nielsen og Bjørn Nørgaard - og i Pinakoteket vises samlingen af 500 værker af over 200 kunstnere af vidt forskellig karakter og med bredt spændende udtryksformer. Blandt andet ses her to af mine tegninger, et selvportræt og en tegning fra Sveaborg i Finland. Læs mere på Gorm Spaabæks hjemmeside, under formidling. 

13. januar 2018:
“Streger - tegnekunst før og nu” er titlen på udstillingen i Kunstetagerne, St. Torv, 9500 Hobro. Her vises tegnekunst af Ulrik Stenshøj, Ole Lejbach, Anne Skole Overgaard, claus ejnar, Lisbeth Eugenie Christensen og mig. Desuden vises tegninger fra en privat samling med værker af fx J. L. Lund, Vilhelm Marstrand, J. A. Jerichau, Viggo Johansen samt Frants Henningsen og Erik Henningsen. Hobro Kunstsamling rummer værker af Hans Henrik Lerfeldt, som også vises. Udstillingen er kurateret af den nyansatte leder, kunsthistorikeren Anne Lie Stokbro. Den kan beses fra 13. januar 2018 til 21. april 2018.

1. september 2017:
TrapDanmark, 6. udgave bind 4, om Jammerbugt, Thisted og Jammerbugt Kommuner er netop udkommet. Et grundigt, billedrigt værk, hvor egnenes natur og landskaber, byer, historie, kultur, samfunds- og erhvervsliv OG billedkunst gennemgås sagligt og bredt i sammenhængen. Det er derfor en glæde for mig, at min granitudsmykning i Saltum "Alfreds Plov", 1986, omtales i et afsnit. Den er skabt for Lejerbo, håndhugget i Vångagranit og Blå Rønnegranit samt en natursten og tilblevet i samarbejde med Brønderslev Sten- og Billedhuggeri. Ligeledes nævnes i bind 4 min bronzeudsmykning "Mennesket", 1992, i Brønderslev.  

Kulturmødet på Mors 2017:
Den 24. august - den 26. august 2017 forløber Kulturmødet på Mors. Kunstnersammenslutningen Corner er i år inviteret og deltager med en udstillingsport, en kunstens triumfbue, i en rundkørsel: et alternativt udstillingsrum. Corner er fællesskabet for kunstnere, og mange af medlemmerne deltager med billeder til porten. Jeg deltager med to billeder. Motivet for begge malerier udspringer af oplevelserne ved mange års arbejde med det historiske arkiv for foreningen Kvindelige Kunstneres Samfund, KKS-arkivet. Det var en fantastisk oplevelse at åbne de gamle håndskrevne protokoller - ud fra siderne sprang de tidlige tiders fremlæggelser af møder mellem kunstnerne, tanker om strategier og fællesskaber. På det ene maleri folder en protokol sig ud; på det andet danser protokollerne gennem billedrummet. - Porten indvies torsdag den 24. august kl. 17 - 17.30 i Rundkørslen - og læs nærmere om hele kulturmødets indhold på hjemmesiden for Kulturmødet 2017.

Egnssamlingen, Saltum:
Den 13. maj 2017 kl. 10 åbner en billedkunstudstilling på Egnssamlingen, Lokalhistorisk Arkiv og Museum, Fårupvej 3, 9493 Saltum. Her vises et udvalg af mine portrætter i gips samt mindre skulpturer i gips og bronze, sammen med linoleumssnit og tegninger. I portrætterne har jeg arbejdet med levet liv som form: det er nogle af de mennesker, jeg har mødt i tilværelsen, og som betyder meget for mig. Selma Jørgensen, Jørgen Jørgensen og Anders Skjødsholm har desuden alle på een eller anden måde haft med egnen omkring Saltum og Løkken og med Egnssamlingen at gøre. Linoleumssnittene rummer også portrætter - her er det mennesker i Saltum i deres stue: Carl og Stinne Michelsen, og Simon Holm. Bronzeskulpturen "Intercity København - Brønderslev" har udspring i en rejse med toget; før i tiden sad man tre passagerer over for hinanden i mange timer i togkupeerne og kunne iagttage hinanden (= ens modeller) i roligt tempo. Før eller senere faldt de fleste i søvn - det var før smartphonenes indtog... Så var det om at få tegnet lidt... eller blot indprentet sig form og rum.

- De mindre skulpturer på udstillingen har også deres historier. En gipsskulptur har min mand Hugo som model: "Plantemanden" - og en anden, et relief, er en illustration til H. C. Andersens mesterværk: "Lykkens Kalosker". En tredje skulptur "Katrine" er et helportræt i statuetteformat af een af vores gode naboer.

Udstillingen har retrospektiv karakter, og den åbner samme dag som to andre udstillinger i Egnssamlingens regi: "150 strikkede kjoler" (fantastisk!) og en 1950er udstilling i "Marys Hus" (også fantastisk!). Det hele foregår samtidig med "Saltum Ulddage" arrangementerne.

Udstillingen forløber til den 22. december 2017. Læs nærmere på Egnssamlingen.dk

“Postmesterens kusine - maleren Christiane Brix Klitgaard-May (1876-1954)” er min artikel gengivet i årsskriftet "Egnssamlingen 2017". Udgangspunktet for artiklen var en oplevelse af en fornem studietegning af een af eleverne på Det Kongelige Akademi for de skønne Kunster: Christiane Brix Klitgaard. I 2004 så jeg udstillingen af historiske elevtegninger efter gipsafstøbninger af antikke skulpturer fra samlingen af tegninger i Danmarks Kunstbibliotek, og her var een af de bedste tegninger så absolut dén, Christiane havde arbejdet med. At finde frem til, hvordan det senere er gået denne kunstner, og hvorfra hun egentlig stammede, gik jeg i gang med - som et detektivarbejde, og artiklen i årsskriftet, som netop er udkommet, fortæller om vejen med denne efterforskning. 

Årsskriftet kan købes i Egnssamlingen, Fårupvej 3, 9493 Saltum.

Egnssamlingen i Saltum har inviteret mig til at udstille portrætter i gips sammen med den samling af mine linoleumssnit og mindre skulpturer, der i forvejen findes på det lokalhistoriske museum. Udstillingen vil forløbe fra starten af "Saltum Ulddage" i Store Bededagsferien midt i maj måned 2017.  

11. januar 2019:
Corner 2017 rummer fine visninger af gruppens medlemmer og gæster. Mine tegninger er ophængt på mezzaninen på Sophienholm, sammen med malerne Merete Hansen og Elisa Jensen samt billedhuggeren Hanne Varming. Det er blevet et smukt og kontemplativt rum! Min store tegning med iagttagelsen af Helligåndskirken fra Kvindernes Bygning hænger i fint lys og centralt; jeg kunne ikke ønske det bedre. Corner vises på Sophienholm til og med søndag den 19. februar 2017.

Indtil nytår 2016: Forberedelse til deltagelse i udstillingen CORNER 2017. Udstillingen finder sted den 20. januar - 19. februar 2017 på Sophienholm.

19. –29. november 2015: "Ellen", Svends Bibliotek/Kunstnerhuset/Classensgade 7D/2100 Kbh Ø. Udstilling med modeltegninger og malerier fra Kunstakademiet og private atelierer med modellen Ellen Roussel. Deltager med en tegnet modelstudie fra ca. 1973 sammen med bl.a. Anna Klindt Sørensen, Doris Bloom, Geert Daae Funder, Elsa Nielsen, Gerda Thune Andersen, Gorm Spaabæk, Natalie Megard, Nina Maria Kleivan, Peter Holck, Svend Danielsen og Søren Ankarfeldt. Samt Vilhelm Lundstrøm.

August 2015: Vrå Udstillingen, Kunstbygningen i Vrå. Deltager med een stor tegning, blyant på papir.

3. marts 2015: Modtaget et af årets hæderslegater fra Anne Marie Telmányi født Carl-Nielsens Fond til støtte for kvindelige billedkunstnere over 40 år.
Sammen med billedkunstnere Agneta Werner, Birgitte Thorlacius og Cathrine Raben Davidsen fik jeg overdraget hæderslegatet ved en festligholdelse i Charlottenborgs kuppelsal.
Læs Kit Kjærbyes motivering under Tekster om Lene Rasmussen.

Indtil sommer 2015: Det historiske arkiv for Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS) er blevet manuelt kronologisk registreret 2009-2013. I 2014 har mange af forfatterne til KKS-antologien ”100 års øjeblikke – Kvindelige Kunstneres Samfund” researchet i arkivet for dokumentation til deres artikler.

Bogen, som udkom 2. oktober 2014, fik fine anmeldelser. Kunsthistoriestuderende Sofie Olesdatter Bastiansen har i årets løb skrevet speciale om arkivet. Efter at samtlige håndskrevne protokoller er blevet scannet, er det nu dokumenter, breve, bilag og fotografier, der skal scannes som indholdet i den kommende webbaserede database.

Arbejdet for mig er at udvælge fra den første registrant i samarbejde med KKS-arkivudvalget og kunsthistorikere de næste 3.500 arkivalier – et yderst interessant stykke arbejde… indsigtsfuldt i kunstnerhistorie, kunsthistorie og kulturhistorie.